Το infrogarphic έγινε με το PowerPoint Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πλέον αφορά όλους μας, με προοπτική πολλοί από εμάς τη νέα σχολική χρονιά να διευρύνουμε τη μαθησιακή διαδικασία.
1. ΣτΟχοι
2. ΣυγκεκριμΕνες Εννοιες
3. ΧρονικΟ Οριο
Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μαθήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, για να μην κουράζει τον μαθητή και σταδιακά τον αποθαρρύνει να ολοκληρώσει το μάθημα. Τα 15 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για να καλύψει τον μαθησιακό στόχο που έχουμε θέσει.
Επιγραμματικά λίγες και ποιοτικές διαφάνειες, αντί για παρά πολλές χωρίς νόημα για τον μαθητή. Μην ξεχνάμε πως σχεδιάζουμε το μάθημα για τον μαθητή, όχι για εμάς. 4. ΓΡΑΦΙΚΑ αντι κειμενου
Η πολλαπλή αναπαράσταση της γνώσης παίζει ουσιαστικό ρόλο στην μάθηση. Η οπτικοποίηση της πληροφορίας ακόμη περισσότερο. Δεν χρειάζονται μεγάλα κείμενα, που δεν τα διαβάζουν οι μαθητές (ειδικά σε ψηφιακή μορφή), αλλά γραφικά με εικόνες, video, ήχο και ελάχιστο κείμενο.
Αφηγούμαστε με γραφικά, συνδυάζουμε εικόνα με κείμενο, υποστηρίζουμε με λέξεις μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, και εμφανίζουμε τις εικόνες και λέξεις ταυτόχρονα. Δύο διαφάνειες με θέμα "Τηλεόραση - Τα θετικά... και τα αρνητικά" 5. ΑπλΟς σχεδιασμΟς
6. ΕμπλοκΗ μαθητΩν
Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα, όταν, εκτός από το να θεωρούν χρήσιμη την καινούργια πληροφορία-γνώση, είναι ενεργοί στην διαδικασία μάθησης μέσω της διάδρασης. Η αποτελεσματικότητα της μάθησης επιτυγχάνεται με την ενεργή συμμετοχή τους.
Ένα ηλεκτρονικό μάθημα δύναται να είναι πολυμεσικό, πολυτροπικό και διαδραστικό, δίνοντας τη δυνατότητα στον μαθητή να επιλέγει και να εξασκείται.
3 Comments
marousa
28/5/2020 07:38:37 pm
Καλησπέρα,
Reply
Marousa
28/5/2020 07:39:54 pm
Τεχνοφοβία ήθελα να πω
Reply
Ιωάννης Σουδίας
30/5/2020 12:23:35 pm
Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρχει ένας οδηγός σε αυτό το κομμάτι, επειδή το ψηφιακό εργαλείο μπορεί να είναι διαφορετικό καθώς και οι στόχοι που θέτει ο δημιουργός του. Το δικό μου παράδειγμα είναι φυσικά το PowerPoint, αλλά μπορεί κάποιος να το επεκτείνει σε άλλο μέσο. Η χρήση της τεχνολογίας δεν έχει να κάνει με την ηλικία, άλλα με την επιθυμία να αλλάξουμε τη διδακτική μας προσέγγιση.
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
ΣυντάκτηςΣουδίας Ιωάννης
Δάσκαλος 8ο Δημ. Σχ. Νάουσας Επικοινωνία
johnsudias@gmail.com Αρχείο
December 2022
|