Στόχοι ενότητας
Ενότητα 1: Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα
- Πώς περιγράφουμε ένα πράγμα
- Πώς χρησιμοποιούμε τους χρόνους του ρήματος
- Πώς αφηγούμαστε μια ιστορία
- Πώς μιλάμε για το χτες, το σήμερα, το αύριο (χρόνοι ρημάτων, επιρρήματα, ουσιαστικά, σύνδεσμοι)
- Πώς φτιάχνουμε την περίληψη μιας ιστορίας
- Πώς γράφουμε μια ανακοίνωση
Ο θαλασσοπόρος
(ο) θαλασσοπόρος: αυτός που κάνει µακρινά θαλάσσια ταξίδια. (ο) θαλασσοµάχος: αυτός που παλεύει µε τα κύµατα της θάλασσας· έµπειρος ναυτικός. (οι) κάβοι: ακρωτήρια. (τα) πολυτρίχια: φυτά µε πολύ µακριά και λεπτά φύλλα που µοιάζουν µε τρίχες. βάζω πλώρη: ξεκινώ για κάπου. |
Τα ψάθινα καπέλα
Μαργαρίτα ΛυμπεράκηΗ Μαργαρίτα Λυμπεράκη (1919 - 2001) ήταν Ελληνίδα πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1945 έζησε για μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι. Έγραψε πεζά και θεατρικά έργα στα ελληνικά και τα γαλλικά. Το μυθιστόρημά της "Τα ψάθινα καπέλα" (1946) διασκευάστηκε για την τηλεόραση. Άλλα έργα της: "Τα δέντρα" (1945), "Η γυναίκα του Κανδαύλη" (1955), "Ο άλλος Αλέξανδρος" (1970), "Το μυστήριο" (1976) κ.ά.
|
Τα ψάθινα καπέλα |
Οι χρόνοι του ρήματος
Τα ρήματα φανερώνουν ότι κάποιος κάνει κάτι (τρέχω) ή παθαίνει κάτι (τραυματίζομαι) ή βρίσκεται σε μια κατάσταση (σκέφτομαι). Για να δηλώσουν (δείξουν) πότε γίνεται αυτό έχουν χρόνους. Ενώ για να δείξουν πώς γίνεται, δηλαδή το ύφος ή τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου έχουν εγκλίσεις.
Οι εγκλίσεις είναι τρεις: η οριστική (φανερώνει κάτι το πραγματικό, το βέβαιο, ουδέτερο ύφος), η υποτακτική (φανερώνει αυτό που θέλουμε ή περιμένουμε να γίνει) και η προστακτική (φανερώνει προσταγή, παράκληση ή ευχή).
Οι εγκλίσεις είναι τρεις: η οριστική (φανερώνει κάτι το πραγματικό, το βέβαιο, ουδέτερο ύφος), η υποτακτική (φανερώνει αυτό που θέλουμε ή περιμένουμε να γίνει) και η προστακτική (φανερώνει προσταγή, παράκληση ή ευχή).
Μέσα στο λόγο, προφορικό ή γραπτό, όλα αυτά που θέλουμε να πούμε ή να γράψουμε δεν έχουν γίνει την ίδια χρονική στιγμή.
|
Χρόνοι, λοιπόν, είναι οι διάφοροι τύποι, οι διάφορες μορφές που παίρνει το ρήμα για να μας δείξει πότε γίνεται κάτι.
π.χ.:
Τα παιδιά ζωγραφίζουν. (τώρα)
Τα παιδιά ζωγράφισαν. (πριν από λίγο, χθες κ.λ.π.)
Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν. (αύριο…)
π.χ.:
Τα παιδιά ζωγραφίζουν. (τώρα)
Τα παιδιά ζωγράφισαν. (πριν από λίγο, χθες κ.λ.π.)
Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν. (αύριο…)
φυλλα εργασιασ
Ταξιδεύοντας με ελέφαντα
Ο γύρος του κόσμου σε 80 δευτερόλεπταΔημιουργία των των Romain Pergeaux και Alex Profit, αφιερωμένη στο βιβλίο του Ιουλίου Βερν "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες". Το βίντεο δημιουργήθηκε εντός 3 εβδομάδων και μας ξεναγεί σε: Λονδίνο, Κάιρο, Mumbay, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη με κατάληξη το Λονδίνο.
|
Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες |
ιουλιοσ βερν - ο γυρος του κοσμου σε 80 μερεσ
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
|
Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες είναι ένα μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, το οποίο εκδόθηκε το 1873.
Υπόθεση:
Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος εκκεντρικός τζέντλεμαν, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, στην Λέσχη Ριφόρμ, στο Λονδίνο, όπου και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, εξ αφορμής μια συζήτησης στοιχημάτισε για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού, τον οποίο είχε προσλάβει λίγες ώρες νωρίτερα. Κατα την διάρκεια του ταξιδιού του παρακολουθείται στενά, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, από τον επιθεωρητή Φιξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μιας ληστείας που σημειώθηκε σε τράπεζα του Λονδίνου.
|
Πώς δηλώνουμε τον χρόνο
-
Χρονικά επιρρήματα
-
Χρονικές προτάσεις
<
>
Χρονικά επιρρήματα
Επίρρημα: άκλιτη λέξη που προσδιορίζει ιδίως το ρήμα ή άλλη λέξη (επίθετο, ουσιαστικό ή άλλο επίρρημα) και δηλώνει τόπο, χρόνο, τρόπο κτλ.: τοπικό / χρονικό / τροπικό / ποσοτικό / βεβαιωτικό / διστακτικό / αρνητικό ~ ερωτηματικό / αναφορικό / θετικό
Τα χρονικά επιρρήματα είναι άκλιτες λέξεις που δείχνουν χρόνο και προσδιορίζουν τα ρήματα.
π.χ. Ο Γιάννης ήρθε τώρα και ο Σταμάτης χθες.
|
Δύο μέρες στο βουνό
Πώς γράφουμε μια ανακοίνωση
Η ανακοίνωση είναι ένα σύντομο ενημερωτικό (πληροφοριακό) κείμενο με το οποίο γίνεται γνωστό σε ένα ευρύτερο κύκλο ανθρώπων κάποιο θέμα ή γεγονός (π.χ. μια εκδήλωση, ένα σεμινάριο, ένα πρόγραμμα κ.λπ.).
- Γενικά σε μια ανακοίνωση πρέπει να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία:
- Ποιος ανακοινώνει.
- Τι ανακοινώνει, το θέμα δηλαδή της ανακοίνωσης με όλες τις απαραίτητες για αυτό πληροφορίες (πού και πότε θα συμβεί, ποιος είναι ο στόχος του, τι περιλαμβάνει, πώς μπορεί να συμμετάσχει κανείς, τηλέφωνα - διευθύνσεις για άμεση επικοινωνία και λεπτομερέστατη ενημέρωση των ενδιαφερομένων κλπ).
- Σε ποιον απευθύνεται η ανακοίνωση.
Σε μια ανακοίνωση προσέχουμε να είναι:
- Σύντομη.
- Σαφής και περιεκτική (δίνουμε όλες τις απαραίτητες και βασικές πληροφορίες).
φυλλα εργασιασ