Ενότητα 2: ΚατοικίαΜε τι θα ασχοληθούμε:
Ενότητα Α. Ένα εργαλείο για την μελέτη του κόσμου
Γεωγραφία Ε΄ δημοτικού
Ενότητα 1: Ένα εργαλείο για την μελέτη του κόσμου Μάθημα: Η ταυτότητα του χάρτη: Κλίμακα Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία
Ιστορία Στ΄ δημοτικού
Ενότητα Β:Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία Μάθημα: Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους ΧρόνουςΠεριεχόμενα ενότητας:
Οι Νεότεροι Χρόνοι έχουν ως αφετηρία τους τα μέσα του 15ου αιώνα. (Το 1453 καταλήφθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς Τούρκους, ενώ στη Δυτική Ευρώπη τερματίστηκε ο Εκατονταετής Πόλεμος, ο οποίος ανέδειξε δύο εθνικά κράτη, την Αγγλία και την Γαλλία). Από τότε περίπου άρχισε σταδιακά να αλλάζει η κοινωνία του Μεσαίωνα και να διαμορφώνονται, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού. Ιδιαίτερα έως το 1815 διάφορες ιδεολογικές, πολιτικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές αλλαγές, μεγάλοι και σκληροί πόλεμοι, εξερευνήσεις μακριά από την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και επαναστάσεις άλλαξαν ριζικά την κατάσταση. Ανέδειξαν νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις καθώς και νέες αξίες, αρχές και θεσμούς. Λέξεις-Κλειδιά: Ευρώπη, νεότεροι χρόνοι, Αναγέννηση, Θρησκευτική μεταρύθμιση, γεωγραφικές ανακαλύψεις, Διαφωτισμός, Αμερικανική Επανάσταση, Γαλλική Επανάσταση Εξάσκηση - QuizΟι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους ΧρόνουςΟι Νεότεροι Χρόνοι έχουν ως αφετηρία τους τα μέσα του 15ου αιώνα. (Το 1453 καταλήφθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς Τούρκους, ενώ στη Δυτική Ευρώπη τερματίστηκε ο Εκατονταετής Πόλεμος, ο οποίος ανέδειξε δύο εθνικά κράτη, την Αγγλία και την Γαλλία). Από τότε περίπου άρχισε σταδιακά να αλλάζει η κοινωνία του Μεσαίωνα και να διαμορφώνονται, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού. Ιδιαίτερα έως το 1815 διάφορες ιδεολογικές, πολιτικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές αλλαγές, μεγάλοι και σκληροί πόλεμοι, εξερευνήσεις μακριά από την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και επαναστάσεις άλλαξαν ριζικά την κατάσταση. Ανέδειξαν νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις καθώς και νέες αξίες, αρχές και θεσμούς.
Οι χάρτες - Ένα εργαλείο για τη μελέτη του κόσμουΚεφάλαιο 1ο : Ο χάρτης
Κεφάλαιο 2ο : Είδη χαρτών Κεφάλαιο 3o : Η ταυτότητα του χάρτη: Τίτλος και Υπόμνημα Κεφάλαιο 4ο : Η ταυτότητα του χάρτη: Κλίμακα Κεφάλαιο 5ο : Προσανατολισμός με τη βοήθεια του χάρτη Bασικοί Όροι : απεικόνιση, χάρτης, ανθρωπογενή χαρακτηριστικά, γενικός χάρτης, γεωμορφολογικός χάρτης, θεματικός χάρτης, πολιτικός χάρτης, τίτλος χάρτη, υπόμνημα χάρτη, κλίμακα, χαρτογράφος, προσανατολισμός, πυξίδα, σχετική θέση Ο θαλασσοπόροςθαλασσοπόρος (ουσ.): γενικά, αυτός που κάνει μακρινά θαλασσινά ταξίδια. Ειδικότερα η λέξη χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ανθρώπους όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Βάσκο ντα Γκάμα ή ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, που το 15ο και 16ο αιώνα εξερεύνησαν νέους θαλάσσιους δρόμους και στα μακρινά τους ταξίδια ανακάλυψαν νέες περιοχές της Γης.
|
ΣυντάκτηςΣουδίας Ιωάννης
Δάσκαλος 8ο Δημ. Σχ. Νάουσας Επικοινωνία
[email protected] Αρχείο
September 2024
|